dissabte, 26 de maig del 2012

SOBRE LA COMUNICACIÓ DEL GRUP

Ara que ja hem fet les reflexions prescriptives sobre la comunicació a la xarxa i sobre la tecnologia digital, m'agradaria aportar alguna reflexió més relaxada a l'entorn de la comunicació entre els membres del grup, el registre d'aquesta comunicació i el seguiment avaluatiu que se n'ha fet.
   Les eines que hem emprat habitualment per comunicar-nos han estat, com ja s'ha dit, el xat extern, els video-xats, el correu electrònic personal, i els espais pròpis de comunicació de la UOC (tant l'espai de grup, el tauler i el xat de la UOC -aquest últim només al principi i ocasionalment, ja que el seu funcionament encara no està del tot ajustat-). La pregunta a l'entorn de l'ús d'aquestes eines que em plantejo és: com es pot fer un seguiment de l'ús d'aquestes eines per tal d'avaluar-ne l'ús correctament?
   Des de l'acadèmia se'ns ha facilitat un espai propi de comunicació, l'espai de grup, de manera primària (per a la comunicació interna del grup), i el tauler (per a la comunicació amb el docent, i entre els companys externs al grup de treball). Ambdós sistemes deixen constància de tots els missatges que s'hi envien i queden clarament jerarquitzats, tant temporalment com discursivament. No obstant això, en el transcurs d'un treball acadèmic, en equip, s'acaben emprant les vies de comunicació més ràpides, comunes i, molt important, privades que hom té a l'abast. Això s'acaba reduint al que ja s'ha dit: els xats i els correus personals. Aleshores, com podem fer constar el treball realitzat  fora dels espais d'expressió «oficials»?
   Malgrat que la nostra participació fou considerable, dins l'espai de grup, durant la PAC2, en aquesta darrera PAC3, s'ha vist força minvat. Tot i això, no vol dir que la nostra comunicació interna hagi estat minsa, ans al contrari, la comunicació del grup ha estat intensa però s'ha realitzat via correspondència electrònica. En aquesta PAC3, el debat, la discussió i l'intercanvi d'informació penso que ha estat major que en la darrera PAC, però no s'aprecia, ja que no n'hem deixat massa constància a l'espai de grup. En moltes ocasions, comuniquem quelcom a l'espai de grup i, després, ho anunciem al correu, però aquest procediment és feixuc, perquè implica una duplicitat en la comunicació, així com una manca d'espontaneïtat en algun dels dos àmbits. Per altra banda, encara que l'actitud digital cívica, la «urbanitat» 2.0 es mantingui, el correu ofereix la privacitat necessària per expressar dubtes i opinions, que, en qualsevol cas, l'espai de grup o el tauler no ofereixen. A cops, però, la por al comentari públic està poc fonamentada, ja que cal confiar en la professionalitat dels docents, però des del punt de vista de  l'estudiant, sempre hi certes temences alhora d'expressar algunes idees o opinions que poden malentendre.
   Bé, per acabar, penso que el seguiment de les interaccions comunicatives entre els membres del grup, és aproximat, i a vegades pot semblar més pobre del que és. De moment, no podem fer-hi res, ens caldrà incrementar la participació als espais acadèmics de comunicació, o emprar espais com aquesta àgora per anar deixant, en forma de reflexió els diferents assumptes que van apareixent en el procés de debat intern del grup.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada